Register Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Mod Options
Chess Details »
Chess
Mod Version: 1.1.0b, by Carnage (Coder) Carnage is offline
Developer Last Online: Sep 2014 I like it Show Printable Version Email this Page

This modification is in the archives.
vB Version: 3.6.7 Rating: (10 votes - 4.70 average) Installs: 115
Released: 28 Jul 2007 Last Update: 06 Sep 2009 Downloads: 1862
Not Supported Uses Plugins Template Edits Additional Files Translations Is in Beta Stage  

Chess for vbulletin.

This mod turns an existing forum into a forum for playing chess in. Members can then play games against each other as easilly as posting a new post in a regular forum.

NB: the beta version of this dosn't enforce the rules of chess so illegal moves are possible - this does have the advantage of allowing handicap matches and variations on standard chess rules.

beta

This mod is a beta mod, this means that i have all the functions working on my board however there may be unforseen problems and conflicts on different vb setups. I'm 95% confidant that there are no major isseus left in the core code, the only issues that may arrise are from the new ajax features. If this is a problem for you, you can disable the ajax features in the admin cp.

Demo

A live demo can be seen here: http://www.giveupalready.com/forumdisplay.php?f=349 (running v1.0.1 till i've time to upgrade it)

Screenshots

Screen shot shows new UI

Version History

1.1b (beta): current version
- improved user interface (if you've changed the chess template you will need to revert/apply the changes manually)
- back/forward buttons for local moves (unsaved. Full backward/forward movement will be added in a later version)
- highlight for currently selected square.

1.0.1b (beta):
- fixed a couple of misisng TABLE_PREFIX's
- fixed table spacing issue

1.0b (beta):
- forced quick reply to be enabled.
- added reset board link + javascript to reset the board without reloading.
- ajax posting of moves.
- board updates itself every 10 secs via ajax.
- added option to flip layout of board.

0.2b (beta):
- added some javascript to update piece replacments instantly.
- templates are now fully phrased.

0.1b (beta):
- added faq entries to product file
- (hopefully) improved compatablity with vbseo
- modified instal instructions to avoid potential javascript problems.
- changed version numbering scheme.

beta:
- re-exported product file to contain all the settings fields.

alpha:
- changed image paths to allow for customised images.

Known Issues

- Table sizes are inconsistant
- If min post length is greater than 7 moves wont post without a comment.

Compatability

This mod was written on vb 3.6.0 and has been tested on 3.6.7 compatablity with other versions is unknown. Reported working on 3.6.8

Instalation
  1. Backup your Database
  2. Upload images into your images directory.
  3. new for v1.0b Upload Chess.php to your main forum directory.
  4. Turn your board off.
  5. Create a new forum, browse to it and make a note of its forum id.
  6. Disable Html, bb code,smilies,[img] code and post icons in this new forum
  7. Import the chess product
  8. In the vbulletin settings change the forumid to the new forum you created. You can also change the piece colour to better match your forums style.
  9. (Optional) Create a link forum to point to the chess faq which explains how to play.
  10. Turn your board back on
  11. Click installed.

Upgrade from < 1.0b
  1. Backup your Database
  2. Upload Chess.php to your main forum directory.
  3. Import the chess product (allow overwrite must be set to yes)
  4. Check the new settings are set to your liking.

Upgrade from 1.0b
  1. Import the chess product (allow overwrite must be set to yes)

Support

As all of my boards have been upgraded to vbulletin 4, I am no longer actively maintaining any of my vb3.x mods. Free support for all of my 3.x mods is being removed from the 31st of March 2010 after this date, I will only be offering paid support for 3.x mods; downloading and usage of the mods will remain free but unsupported.

For support of 3.x mods, please pm me as I won't be checking the threads very often.

Liscense
THIS SOFTWARE IS PROVIDED "AS IS" AND ANY EXPRESSED OR IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, THE IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE ARE DISCLAIMED. IN NO EVENT SHALL THE REGENTS OR CONTRIBUTORS BE LIABLE FOR ANY DIRECT, INDIRECT, INCIDENTAL, SPECIAL, EXEMPLARY, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES (INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, PROCUREMENT OF SUBSTITUTE GOODS OR SERVICES; LOSS OF USE, DATA, OR PROFITS; OR BUSINESS INTERRUPTION)
HOWEVER CAUSED AND ON ANY THEORY OF LIABILITY, WHETHER IN CONTRACT, STRICT LIABILITY, OR TORT (INCLUDING NEGLIGENCE OR OTHERWISE) ARISING IN ANY WAY OUT OF THE USE OF THIS SOFTWARE, EVEN IF ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGE.

You may modify this software to suit your own purposes but may only distribute said modifications within this thread and with my approval.

Credits

Images were modified from icon files downloaded from http://www.enpassant.dk/chess/grafeng.htm

Checkers

Untill i get arround to coding and releasing a checkers game you can play checkers using this mod using the following instructions provided by one of my forum members:


Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.

Just copy the code when you are making the first post. Simple as that.

Notes:
1. When you jump a piece, you must also double-click on the piece that you jump to get rid of it. If you write out the code manually, just write the code twice. [ex: (f4,f4)]

2. To get a king piece, use the same code as you would to promote a pawn.
[ex: (a1,bK)]

3. If you double jump, please put in the full syntax and not just the finishing move. This will help your opponent see all the jumps that you made.
Custom Images

You can add image sets by uploading a gfx for each piece identified by its initial into a new directory within the /images/chess/ directory and then changing the image settings in the admincp.

If anyone has any custom image sets that they can legally distribute pm me a link and i'll link to them in this post.

Feature requests
- Leader board
- Other games (checkers, monopoly,risk, go)

Download Now

Only licensed members can download files, Click Here for more information.

Screenshots

Click image for larger version

Name:	snapshot6.jpg
Views:	293
Size:	90.0 KB
ID:	104148  

Show Your Support

  • To receive notifications regarding updates -> Click to Mark as Installed.
  • If you like this modification support the author by donating.
  • This modification may not be copied, reproduced or published elsewhere without author's permission.
  #61  
Old 30 Jul 2007, 00:56
Carnage Carnage is offline
 
Join Date: Jan 2005
Can you choose a different set for the pieces? Something that looks a bit like this
If you want to make customised images add a graphic for each of the pieces named by their initial into a new directory inside the /image/chess/ folder and change the relative admincp options.

Also for all of you that are keen on an ajax'd version, using a modified version of the quick reply ajax code i've got it partially working.

My board is also now running 0.2b Changes so far are just to the javascript that powers the replacment of pieces changes are now made to the board as pieces are replaced. Expect a release tommorow sometime once i've had time to change the templates to use phrases properly.
__________________
www.giveupalready.com

If you want/need to contact me, best thing is to pm me on that site, username Carnage.

Last edited by Carnage; 30 Jul 2007 at 02:08.
Reply With Quote
  #62  
Old 30 Jul 2007, 02:27
Mastar's Avatar
Mastar Mastar is offline
 
Join Date: Sep 2005
Originally Posted by Carnage- View Post
If you want to make customised images add a graphic for each of the pieces named by their initial into a new directory inside the /image/chess/ folder and change the relative admincp options.

Also for all of you that are keen on an ajax'd version, using a modified version of the quick reply ajax code i've got it partially working.

My board is also now running 0.2b Changes so far are just to the javascript that powers the replacment of pieces changes are now made to the board as pieces are replaced. Expect a release tommorow sometime once i've had time to change the templates to use phrases properly.
Can't wait.
Reply With Quote
  #63  
Old 30 Jul 2007, 03:06
inciarco's Avatar
inciarco inciarco is offline
 
Join Date: Mar 2007
Wink

It'd be Great that the Board refresh it self every X Seconds in Future Versions!!

It'd be also Great to have the Option to Enable/Disable the Hack in the Control Panel Settings for the Hack and not have to Turn it all Off!!

I hope this Ideas can be Useful Carnage-!!

My Best Regards To You!!

Reply With Quote
  #64  
Old 30 Jul 2007, 06:57
Terrasoft Terrasoft is offline
 
Join Date: May 2007
This is indeed very original, havent gotten to test it out yet. Waitin for ajax, but Im gonna click install and nominate for MOTM.
Reply With Quote
  #65  
Old 30 Jul 2007, 09:41
benjaminbih benjaminbih is offline
 
Join Date: May 2007
Very nice mod!

can you make the game "Do not get angry" ?

Its a nice game

Last edited by benjaminbih; 30 Jul 2007 at 09:47.
Reply With Quote
  #66  
Old 30 Jul 2007, 10:22
eurofunny eurofunny is offline
 
Join Date: Aug 2006
Scrabble is a nice Game too, to play with Multiplayer
Reply With Quote
  #67  
Old 30 Jul 2007, 11:16
Carnage Carnage is offline
 
Join Date: Jan 2005
It'd be Great that the Board refresh it self every X Seconds in Future Versions!!
That'll be what the ajax does, althou i'm probably only going to have it do that for the two players that are acctually playing.

It'd be also Great to have the Option to Enable/Disable the Hack in the Control Panel Settings for the Hack and not have to Turn it all Off!!
disabling the product is a better way of doing it as it'll save resourses by not loading and evaling useless code.

oh and 0.2b is released.
__________________
www.giveupalready.com

If you want/need to contact me, best thing is to pm me on that site, username Carnage.
Reply With Quote
  #68  
Old 30 Jul 2007, 13:39
inciarco's Avatar
inciarco inciarco is offline
 
Join Date: Mar 2007
Smile

Originally Posted by Carnage- View Post
That'll be what the ajax does, althou i'm probably only going to have it do that for the two players that are acctually playing.

oh and 0.2b is released.
Great Carnage-!!

I Hope You Implement that Improvement Soon!!

My Best Regards To You!!

Reply With Quote
  #69  
Old 30 Jul 2007, 14:12
Mastar's Avatar
Mastar Mastar is offline
 
Join Date: Sep 2005
How do we get the chess board to setup correctly? Meaning the Queens suppose to be on their colour, White Queen on White Square/Black Queen on Black Square, the board needs a 180 degree rotation. You could probable make it so the creator gets the Whites closest to them and the second player gets the Blacks further way.

I've edited your hack to swap the White and Black peaces around.
Attached Images
File Type: jpg Image.jpg (78.2 KB, 62 views)

Last edited by Mastar; 30 Jul 2007 at 15:05.
Reply With Quote
  #70  
Old 30 Jul 2007, 14:50
Carnage Carnage is offline
 
Join Date: Jan 2005
the board is correct and it isn't correct - it depends on the colouring of your alt1 and alt2 colours. If alt2 is darker than alt1 the board will appear wrong...

on my board if you use the rp skin the board is correct select a different one for example the rouen skin and it appears wrong.

Maybe i could correct this by allowing the admin to switch the options for alt1 and alt2 but as i've demonstrated, this is skin specific.
__________________
www.giveupalready.com

If you want/need to contact me, best thing is to pm me on that site, username Carnage.
Reply With Quote
  #71  
Old 30 Jul 2007, 15:06
Mastar's Avatar
Mastar Mastar is offline
 
Join Date: Sep 2005
Originally Posted by Carnage- View Post
the board is correct and it isn't correct - it depends on the colouring of your alt1 and alt2 colours. If alt2 is darker than alt1 the board will appear wrong...

on my board if you use the rp skin the board is correct select a different one for example the rouen skin and it appears wrong.

Maybe i could correct this by allowing the admin to switch the options for alt1 and alt2 but as i've demonstrated, this is skin specific.

Yeah forgot that boards can use different color peaces. Sorry!

Yes I think it would be a good option for admins to select.

Can't wait for the Ajax version! Good Hack!
Reply With Quote
  #72  
Old 30 Jul 2007, 17:40
Roxie's Avatar
Roxie Roxie is offline
 
Join Date: May 2002
Real name: Ro
Game allows illegal moves.
Reply With Quote
  #73  
Old 30 Jul 2007, 17:42
Tulsa Tulsa is offline
 
Join Date: Jul 2005
Think of it as a board game, which it is. You can make illegal moves there as well but it doesn't stop you from playing. The moves made are logged, so it's easy enough to see if someone has cheated.
Reply With Quote
  #74  
Old 30 Jul 2007, 17:54
Roxie's Avatar
Roxie Roxie is offline
 
Join Date: May 2002
Real name: Ro
Yes, but once something is done illegally (by accident) there is no way to move back on your turn is there? You have to wait until the next turn?
Reply With Quote
  #75  
Old 30 Jul 2007, 18:40
Cybertims Cybertims is offline
 
Join Date: Nov 2005
Real name: Paul
Is the board setup the same for both players? meaning is black always at the bottom? it appears to be for me....
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Mod Options

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 03:43.

Layout Options | Width: Wide Color: